Digitale Fotografie Vakantie

2 x 1 Godox AD200 Pro met AD-B2

Stacks Image 3
Twee keer een Godox AD 200 Pro is éen sterke flitser
De tijd dat Nikon, Canon of andere merken iets op flits gebied betekenden ligt inmiddels achter ons. Het is nu Godox wat de klokt slaat. En of dat terecht is of niet, de bekende camera merken hebben het opgegeven om nog iets serieus te doen met hun flitsers. Tegen Godox is geen kruid opgewassen. Zo compleet, zoveel goedkoper en zoveel uitgebreider. En eigenlijk ook wel heel veel beter en logischer werkend.

Juist door dat complete is er wel af en toe wat verwarring. Er is namelijk zoveel mogelijk met een Godox flits systeem. Flitsers uit het assortiment kunnen makkelijk met elkaar in de mix werken. Erg prettig en nuttig. En daarnaast nog alle accessoires die er te koop zijn. Voor een gemiddelde gebruiker is het teveel om te overzien. Daarmee ga ik middels deze 'test" tussen haakjes want dat is het niet echt, proberen te helpen met te laten zien wat de mogelijkheden zijn met Godox flitsers. Ik heb heel wat van de Godox spullen en gebruik het zelf altijd professioneel. Ja, zo goed en betrouwbaar is het merk.

Heel vaak krijg ik van mijn cursisten de vraag wat moet ik kopen? Nou, je moet niets, maar ik kan wel met je meedenken. Deze pagina is één van de oplossingen. Er zijn er nog veel meer en die zal ik door de tijd heen zo snel mogelijk allemaal gaan beschrijven.
Stacks Image 13

Godox AD200 Pro

Deze hoef ik niet meer te beschrijven dat heb ik al op de "officiële Godox AD200 Pro" pagina gedaan. waar het nu over gaat wat kan je doen als je meerdere Godfox flitsers wil aanschaffen en zo ja, welke dan. Hoe kun je zo handig mogelijk gebruik maken van het geld wat je uitgeeft?

Door bijvoorbeeld 2x een Godox AD200 Pro aan te schaffen. Of er een extra aan te schaffen voor als je er al een hebt. Ik wil je laten zien hoe je met minder geld uitgeven toch flexibeler kunt gaan flitsen.
Stacks Image 55
Twee keer hetzelfde. In principe ben ik er niet zo'n fan van. Ik weinig twee keer hetzelfde. Dat is omdat ik vaak flitsers in verschillende sterktes nodig heb. Niet alle flitsers hoeven sterk te zijn en niet alle flitsers moeten zwak zijn. Je wilt als je flexibel wilt werken van alles wat hebben.

Als ik grote onderwerpen moet fotograferen met ook nog eens met mooi zacht licht dan pak ik steevast de AD 600 Pro met een softbox erop. Dat is de sterkste flitser die ik bezit. Als dat dan nog niet genoeg is dan komt der truc uit de mouw waar deze hele pagina over zal gaan. Tweemaal de Godox Ad 200 Pro laten samenwerken en tot 1 flitser maken. Dus dan heb ik er ineens nog een keer een hele sterke flitser erbij. Want 2x 200 watt = 400 watt. En dat is best wel een behoorlijk sterke flitser te noemen.

Heb je geen sterkere flitsers dan een AD200 Pro dan kun je door er een bij te kopen toch aan 400 watt seconde komen. 1x een Ad 200 Pro erbij kopen is veel goedkoper dan een echte AD400 Pro of een 600 Pro erbij te kopen! En ook handig als je niet vaak een echt sterke flitser nodig hebt maar liever met wat minder grote en sterke flitsers werkt.

Stacks Image 112
Je dient ook nog een AD-B2 erbij te kopen. Die is te koop voor slechts 59 euro. Belachelijk laag bedrag. Heerlijk. Je haalt de flitskop van je AD-200 Pro af en schuift deze in één van de de twee sleuven van de AD-B2.
Stacks Image 114
De twee sleuven waar de twee AD200's op aangesloten kunnen worden zie je in deze foto beter. In de praktijk kan de AD-B2 ook met één AD200 werken. Het hoeven er niet perse twee te zijn. Dat heeft ook een voordeel maar dat beschrijf ik later.
Stacks Image 118
Heb je een AD200 of ga je er nog één bijkopen dan kun je zoals hierboven te zien is laten samenwerken in combinatie met een AD-B2. En dan worden twee flitsers tot één gemaakt. 2x 200 watt seconde wordt in een keer 400 watt seconde. En dat is best wel veel flits vermogen.
Stacks Image 122
Waar je met iedere flitser uit de Wistro (AD Pro) serie het voordeel hebt dat er een instel licht aanwezig is blijft dat met deze oplossing ook zo. In de AD-B2 zitten standaard twee LED lampen ingebouwd. Deze zijn sterk en goed. Ze maken dat je ook nog goed kunt instellen of scherp stellen als er een softbox is geplaatst op deze combinatie. Het is echter te weinig om met dit instel licht te kunnen fotograferen. Het zou eventueel wel kunnen maar daar zijn ze niet voor gemaakt.
Stacks Image 126
Bij de aankoop van een AD200 pro of een oudere AD200 krijg je altijd een barebulb flitslamp meegeleverd. Die plaats je van beide flitsers aan de voorzijde van de AD-B2. Niet bang zijn voor het glas wat erom heen zit. Dit kan en mag je gewoon met je blote vingers aanraken. Het is beschermglas. De echt flitsbuis zit aan de binnenin het glas. Daar mag je niet met je blote vingers aanzitten.

Let wel op dat je de rode puntjes op de juiste plek in de gaatjes van de AD-B2 plaatst. Niet dat er iets kapot zou kunnen gaan maar als je ze verkeert plaatst dan flitsen ze niet. Dus even opletten. Het is in principe duidelijk aangeven. Een kind kan de was doen is een groot woord, koe moet wel even goed kijken het is in principe een simpele handeling.
Stacks Image 130
En hierboven zie je de uiteindelijke combinatie die je kunt maken met 2x een AD 200 Pro en een softbox. Door gebruik te maken van een AD-B2 van 49 euro. Iedere Bowens mount softbox past op de Godox AD-B2. Al hoewel Bowens al een tijdje van de markt is verdwenen na een doorstart en daarna weer verdween, is en blijft Bowens mount softbox de grootste standaard in de markt van Sofiboxen. Dus als je nog een oude softbox hebt? Die kun je gewoon gebruiken.
Het bovenstaande verhaal is slechts een deel van wat en hoe je je flits systeem zou kunnen opbouwen. Soms gebruik ik het ook op deze manier. Vaker gebruik ik de AD-200's gewoon los. Maar de AD-B2 zit altijd in de flitskoffer. Omdat ik niet altijd weet wat ik ga aantreffen als ik op een locatie aankom. En soms is het ook omdat we hadden afgesproken dat er slechts 16 mensen op de foto zouden gaan maar het zijn er ineens 25. Kortom voor situaties die je kunnen verassen of die je niet zag aankomen. Met twee AD-200's heb je altijd een extra sterke flitser and koffer zitten voor als het ineens nodig blijkt te zijn.

Want als ik het dan ook nodig heb is een extra 400 watt flitser dan is het binnen enkele minuten klaar voor gebruik. En dat is het gene wat ik middels deze pagina je wil laten zien. De flexibiliteit van het Godox flitssysteem en waarom ze vele soorten flitsers hebben. Het is ideaal en multi functioneel.

Wat kost dat?

2 x Godox AD200 Pro = 364 euro per stuk
1x AD-B2 = 59 euro

Voor 770 euro kun je dus twee flitsers hebben die ook terug te brengen is tot 1 flitser, maar dan wel ineens een hele krachtige. Daarom heen kun je weer verder bouwen aan je Godox flitssysteem. Daarover ga ik nog andere pagina's schrijven met andere oplossingen en combinaties. Ik hoop dat dit je misschien een beetje kan helpen of op ideeën kan brengen.